Despre detoxifiere

Aud foarte des in ultima vreme despre “detox“. Foarte multa lume face o saptamana de detox band sucuri de fructe sau legume fara a mai consuma produse de origine animala. In realitate, aceasta saptamana ar trebui sa se intinda pe 8 saptamani urmand anumiti pasi. Ce inseamna de fapt DETOX? Sa ne expunem mai putin la toxinele exogene cum ar fi : poluarea, pesticidele, fumatul, xenoestrogenii( BPA – ul din plastic), anumiti aditivi alimentari…

In toate cazurile organismul isi face singur treaba, detoxificand corpul, insa toxinele sunt din ce in ce mai multe zilnic si in cantitati din ce in ce mai mari. Asadar, din cand in cand este bine sa-l ajutam putin si sa-l pregatim pentru a acumula noi rezerve de vitamine, minerale.

Dieta are legatura cu nivelul PH-ului urinei si in stransa legatura cu eliminarea unor compusi organice. Asadar prin alcalinizarea urinei marim excretia unor acizi.

Mancand mai multe crucifere( varza, broccoli, rucola), combatem excesul de (xeno)estrogeni. Glucoza este toxica pentru sistemul nervos atunci cand in sange avem cantitati prea mari ( consum de dulciuri, zahar).

Absorbtia sau  reabsorbtia unor toxine se poate contracara din tubul digestiv atunci cand consumam alimente bogate in fibre si chelatori naturali (coriandru, spirulina, seleniu).

Ajutam ficatul atat cu silimarina cat si prin stimularea secretiei de bila( ghimbirul are acest rol). Altele ajutoare pentru ficat sunt vitaminele B2, B3, B6, B12, B9, aminoacizii gasiti in colagen( glutamina, metionina, cisteina, glicina), taurina insa doar din surse de origine animala.

Etapa de detox se face de a lungul a 8 saptamani, nu intr-o saptamana asa cum am auzit de multe ori. Se scot treptat proteinele de origine animala, nu facem abuz de fructe…etc. Pentru mai multe sfaturi legate de nutritie si sport, va astept la Sky Fitness, sala de fitness, aerobic din zona Doamna Ghica, Fundeni.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s