Rolul creatinei

Aud des prin sala ca “eu iau creatina si m-am ingrasat cateva kilograme” sau “mi-a dat o forta creatina…” . Azi va voi spune cate ceva despre rolul creatinei in corpul nostru.

Ce este de fapt creatina? Este un mix de trei aminoacizi: arginina, glicina si metionina. In limbaj stiintific se traduce acid metil guanidin- acetic. Principala sursa de creatina este carnea in special cea rosie. Cantitatea de creatina care se gaseste in corpul nostru este in jur de 2 grame, produsa zilnic. 40% din ea se gaseste in stare libera iar 60% sub forma de creatin fosfat.

Care este de fapt rolul ei? Rolul principal este de a produce energie si de a volumiza muschii( prin retentia apei in ei). O sa explic putin in termeni de chimie ce se intampla de fapt cu creatina: creatinei absorbita in corp i se ataseaza o grupare fosfat formand  o molecula de CP( creatin fosfat). In corpul nostru exista mai multe surse de energie, ATP-ul, adenozintrifosfat fiind prima forma de energie care ne ajuta pentru a efectua orice activitate sau functie. Din pacate ATP-ul se termina in circa o secunda, insa vom folosi al doilea substrat energetic si anume creatina. Datorita efortului anaerob pe care il depunem atunci cand lucram cu greutati, suplimentarea cu creatina ne ofera mai multa energie.

In legatura cu volumizarea muschilor, creatina retine apa in muschi. Adica, hidrateaza celulele musculare.

Pe piata romaneasca de suplimente intalnim mai multe forte de creatina: lichida, pulbere, pastile, pudra insa cel mai important de retinut este sa consumi multa apa atunci cand suplimentezi cu creatina. Urmarind postarile salii Sky Fitness, sala de fitness, aerobic din Doamna Ghica, Colentina, poti afla multe noutati legate de suplimente.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s